Historie

Het Landelijk Congres der Bestuurskunde (LCB) wordt georganiseerd door studenten Bestuurskunde en vond onder deze naam voor het eerst plaats in Leiden in 2001. De voorloper van het LCB is de Landelijke Bestuurskundedag, een eendaags evenement dat net als het LCB georganiseerd wordt namens het Landelijk Overlegorgaan Bestuurskundeverenigingen door één van de aangesloten studieverenigingen. In 2001 werd besloten om de Landelijke Bestuurskundedag samen te voegen met de Landelijke Onderzoeksdag tot een tweedaags Landelijk Congres der Bestuurskunde.

Het LCB is momenteel toe aan haar vijftiende editie. Hieronder een overzicht van de voorgaande congressen. Een overzicht van de personen die gesproken hebben op de voorgaande edities kunt u hier vinden.

Landelijk Congres der Bestuurskunde 2014

Op 24 en 25 april 2014 vond de veertiende editie van het LCB plaats in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag, met het thema: “CTRL + ALT + DEL: Kansrijk sturen in de informatiesamenleving.” Tijdens het congres werd vanuit zowel lokaal, nationaal als mondiaal perspectief gekeken naar de kansen, uitdagingen en verwachtingen voor het openbaar bestuur in de opkomende informatiesamenleving. Er werd onder andere gesproken door Alex Brenninkmeijer, Edwin Bakker, Dick Schoof en Olivier Burgersdijk: één van de dagvoorzitters was Pieter Cobelens. ’s Middags kregen de congresbezoekers de kans om de opgedane kennis in de praktijk uit te voeren tijdens één van de vele workshops. Beide dagen werden afgesloten met een netwerkborrel, waar studenten in gesprek konden gaan met wetenschappers en professionals.

Landelijk Congres der Bestuurskunde 2013

Op 16 en 17 mei 2013 vond de dertiende editie plaats in de havenstad Rotterdam. Het thema van dit congres was ´Nederland als netwerk: Munt slaan uit grenzeloos samenwerken’. De eerste dag had een nationaal perspectief, terwijl de tweede dag gekeken werd naar internationale netwerken. Actuele onderwerpen zoals gemeentelijke samenwerking, publiek-private samenwerking en de Europese Unie werden behandeld. De sprekers die langskwamen waren Mark van Twist, Marco Pastors, Gert-Jan Buitendijk (als vervanging van Ronald Plasterk), Jan van Laarhoven, Pauline van der Meer Mohr, Adjiedj Bakas en Alexander Rinnooy Kan. De eerste dag werd afgesloten met een tafeldiscussie tussen Marc Chavannes, Katherine Diaz en Marco Florijn onder leiding van Herman van Gunsteren. In de middagen werden er workshops verzorgt door onder andere de Raad voor het openbaar bestuur, Modelminds, Berenschot en de VNGi.

Landelijk Congres der Bestuurskunde 2012

Op 8 en 9 mei 2012 vond het Landelijk Congres der Bestuurskunde plaats in de Utrechtse Dom. Onder het thema “Gezocht: Initiatiefnemers (M/V)” werd ingegaan op de vraag hoe de kracht van de samenleving beter benut kan worden. Sprekers die tijdens het congres aan het woord kwamen waren: Steven de Waal, Prof.dr. Gabriël van den Brink, Prof.dr. Pieter Winsemius, Prof.dr. Jacqueline Cramer, Frido Kraanen, Jeroen Kreijkamp en Jan Post.

Naast de plenaire sessies konden bezoekers zich verdiepen in het onderwerp bij de workshops. De workshops werden onder andere gegeven door KPN Consulting, Berenschot, het Ministerie van Binnenlandse Zaken en de gemeente Utrecht.

Landelijk Congres der Bestuurskunde 2011

Op 24 en 25 mei 2011 vond op het evenemententerrein van Lijm en Cultuur het LCB plaats in Delft. Het LCB 2011 stond in het teken van ‘RisicoRijk. Risico (in)tolerant Nederland’. Prominenten als de Nationale Ombudsman Alex Brenninkmeijer, de voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid Tjibbe Joustra, de voorzitter van de Raad van Bestuur van Delta Lloyd Niek Hoek en oud topman van de KPN Wim Dik gaven hun inzichten over hoe tolerant Nederland staat tegenover de risico’s waar Nederland rijk aan is.

Naast het aantal wetenschappelijke inleidingen en plenaire sessies waren er wederom een aantal workshops waar de bezoekers aan deel konden nemen. Vanuit het juridische, economische, bestuurlijke en technische perspectief boden de workshops ruimte om actief mee te doen en kennis te delen. Er waren onder andere workshops van Trimension, Berenschot, dr. Erik Pruyt van de TU Delft, SIM en Shell.

Het tweedaagse congres werd afgesloten met het ‘LCB Bedrijvendiner’. Onder het genot van een heerlijk diner konden studenten in contact komen met drie interessante bedrijven, namelijk: KLM, Delta Lloyd Groep en Young Colfield.

Landelijk Congres der Bestuurskunde 2010

Het LCB werd in 2010 op 10 en 11 mei gehouden in de Theaters Tilburg. Grote namen als Tweede Kamerlid Fred Teeven (VVD), Europees Parlementslid Sophie in ’t Veld (D66), dr. Alex Brenninkmeijer en prof. mr. Ybo Buruma schenen hun licht op het thema ‘De staat van de Privacy’. Naast de grote namen als sprekers waren er ook veelzijdige en zeer interessante workshops die bijvoorbeeld ingingen op begrippen als veiligheid en service en of deze nog wel te verenigen zijn met onze privacy. Beide elementen van het congres hebben gezorgd voor twee succesvolle dagen met een bezoekersaantal van 500 personen!

Landelijk Congres der Bestuurskunde 2009

Op 25 en 26 mei 2009 vond het LCB plaats in het Koninklijk Instituut voor de Tropen in Amsterdam. Het thema ging over ‘Good Governance’. Een veelbesproken begrip onder wetenschappers, beleidsmakers en politici. Ondermeer Hans Dijkstal, Winnie Sorgdrager, Piet Hein Donner, Annemarie Jorritsma-Lebbink en Job Cohen gaven hun visie over wat goed bestuur is en welke richtlijnen invulling geven aan dit begrip.

Landelijk Congres der Bestuurskunde 2008

Op 7 en 8 mei 2008 werd in het Rotterdamse congrescentrum de Doelen twee dagen lang uitgebreid aandacht besteed aan de Risicosamenleving. Ivo Opstelten, Alexander Rinnooy Kan en Freek de Jonge gaven bijvoorbeeld hun visie op of risico’s uit te sluiten zijn en welke capaciteiten de overheid heeft om dit te doen. Het congres dat door ruim 300 studenten en professionals werd bezocht, haalde de landelijke media.

Landelijk Congres der Bestuurskunde 2007

In Nijmegen werd op 25 en 26 april in Congrescentrum Triavium het LCB georganiseerd. Het thema van dit congres was: ‘Overheid bij de tijd SMS “DISCUSSIE AAN” voor modern beleid’. Op dit tweedaags congres waren onder meer mr. Thom de Graaf, Prof. dr. Paul Schnabel, drs. Max van Weezel, dr. Alex Brenninkmeijer en prof. mr. drs. Frits Bolkestein aanwezig.

Landelijk Congres der Bestuurskunde 2006
Het LCB op 10 en 11 mei 2006 vond plaats in zowel Jaarbeurs Utrecht alsmede Auberge Het Oude Tolhuys. Thema van dit congres was: ‘In Europa: De Haagse strijd voor Brusselse Legitimiteit’. De sprekers waren onder andere prof. mr. Frans Andriessen, drs. Harry van Bommel en mr. drs. Atzo Nicolaï.

Landelijk Congres der Bestuurskunde 2005
Het LCB op 9 en 10 mei 2005 vond plaats in het Theaterhotel te Almelo. Thema van dit congres was: ‘Tijd voor verantwoordelijkheid?! Dynamiek in de verhouding tussen overheid en samenleving’. Met sprekers als mr. André Rouvoet, prof. dr. Wim van de Donk en mr. Winnie Sorgdrager.

Landelijk Congres der Bestuurskunde 2004
In het Congrescentrum NH Leeuwenhorst te Noordwijkerhout werd op 18 en 19 mei 2004 gesproken over: ‘Grenzeloos vernieuwen? De mogelijkheden en beperkingen voor het openbaar bestuur’. De bezoekers konden in gesprek met Thom de Graaf, Frank de Grave, Paul ‘t Hart, Mark Rutte en Lodewijk de Waal een visie ontwikkelen over het openbaar bestuur.

Landelijk Congres der Bestuurskunde 2003
Het LCB 2003 op 10 en 11 april vond plaats in het Concertgebouw De Vereeniging te Nijmegen. Thema van dit congres was: ‘Bouwen aan vertrouwen?! Vertrouwen in het openbaar bestuur’. Ondermeer Jeltje van Nieuwenhoven, Femke Halsema en Paul Schnabel waren aanwezig in Nijmegen om hun inzichten te bespreken over het thema.

Landelijk Congres der Bestuurskunde 2002
Op 7 en 8 mei 2002 vond het LCB plaats in het Erasmus Expo- & Congrescentrum te Rotterdam. Met als thema ‘Toezicht & Controle: Minder afstand, minder grip’. Harry Borghouts, drs. Ad Melkert, mw. drs. J.M. de Vries, drs. Jacques Wallage, prof. dr. Arthur Ringeling en drs. Victor Deconinck waren de sprekers op dit congres.

Landelijk Congres der Bestuurskunde 2001
De eerste editie van het LCB vond plaats in het Nederlands Congres Centrum in Den Haag op 21 en 22 mei en had als thema ‘Openbaar Bestuur en Media: Wie regeert wie?’. Hier spraken bijvoorbeeld CdK Jan Franssen, Z.E. mr. Roger van Boxtel, Hans Dijkstal, prof.dr. Uri Rosenthal, Jan Marijnissen en mr. dr. M.E. Tuurenhout.